121

پرداخت‌یار کیست

ابلاغ سند پرداخت‌یاری از سوی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و شرکت شاپرک

پرداخت‌یار کیست؟                                                               Payment Facilitator               

             

تنوع نیازها و گسترش زمینه‌های ایجاد خدمات بیشتر در حوزه‌هایی مانند حوزه بانکداری و پرداخت الکترونیک، نهادهای حاکمیتی و رگولاتورها را در جهان به تکاپو انداخته تا با سرعت و دقت بیشتری خود را با نوآوری‌های روزافزون و مستمر در این عرصه هماهنگ کنند تا بتوانند اعمال نظارت‌های لازم، شفافیت و رقابت را در کسب‌وکارهای این بخش فراهم و تضمین کنند.

در کشور ما هم همراستا با همین شتاب مبارک در نوآوری خدمات، بانک‌مرکزی به عنوان نهاد حاکمیتی بالادستی و شرکت شاپرک به عنوان ناظر حوزه پرداخت الکترونیک، با درک ضرورت همراهی با این تحولات و تجهیز به ابزارهای نظارتی لازم در عین تسهیل فعالیت برای سرمایه‌گذاران این حوزه، مقررات و شیوه‌نامه‌ مناسبی را برای انتظام‌بخشی به فضای کسب‌وکارهای حوزه پرداخت الکترونیک تدوین و ابلاغ کرده و می‌کنند.

یکی از این موارد، سندی است که در سال 1397 تحت عنوان سند فعالیت پرداخت‌یاری از سوی بانک‌مرکزی جمهوری‌اسلامی ابلاغ و شرکت شاپرک بر مبنای آن با شرکت‌های واجد شرایط، تفاهم‌نامه‌ای امضا کرده‌است. با امضای این تفاهم‌نامه، بازیگران جدیدی به حوزه پرداخت الکترونیک کشورمان اضافه شدند که نزدیک‌ترین آن در استانداردهای بین‌المللی Payment Facilitator است.

پرداخت‌یارها در واقع نقش تسهیل روند پرداخت الکترونیک را برعهده دارند و این نقش را با بهره‌گیری از نوآوری‌های فنی در چارچوب نظارت بر عملکرد پذیرندگان پشتیبانی شده در قالب سند از سوی بانک مرکزی و بر پایه  قرارداد با شرکت‌های ارائه دهنده خدمات پرداخت و تفاهم‌نامه با شاپرک ایفا می‌کنند. دایره فعالیت این شرکت‌ها را پرداخت‌های الکترونیک از جمله وصول پرداخت‌های درون‌برنامه‌ای مبتنی بر زیرساخت همراه تشکیل می‌دهد و امکان بهره‌مندی پذیرندگان جدید را از برخی ابزارهای پذیرش و اتصال این پذیرندگان به شبکه پرداخت الکترونیک کشور را تسهیل و تسریع می‌کند.

فعالیت رسمی پرداخت‌یارها منوط به تفاهم نهاد حاکمیتی ناظر یعنی شاپرک با بخش خصوصی است. شرکت‌های متقاضی پرداخت‌یاری پس از گذراندن بررسی‌های فنی، فاز ارزیابی و تایید پذیرندگی در سامانه جامع رگولاتور صنعت پرداخت و تست تسویه در این نهاد نظارتی را طی کرده و موافقت‌نامه فعالیت را با شرکت شاپرک به ثبت می‌رسانند. این پیگیری مداوم و تدوین گام به گام خط‌مشی، باعث تسهیل و تسریع در ارائه خدمات برای افزایش امنیت  عملیات پرداخت الکترونیک در کشور خواهد شد. در این میان موضوع بنیادین که در تصویب این تفاهم‌نامه وجود دارد انتصاب چارچوب قانونی توسط بانک مرکزی که دارای زیرساخت احراز هویتی قوی است برای فعالیت پرداخت‌یارها خواهد بود.

فهرست شرکت‌های ارائه‌کننده خدمات پرداخت الکترونیک  و پرداخت‌یارها بر روی سایت شاپرک قابل مشاهده است و بر اساس اعلام شاپرک فقط شرکت‌هایی که اسامی آن‌ها در سایت این شرکت قید شده، مورد تأیید هستند و متقاضیان دارای شرایط پذیرندگی می‌توانند به این شرکت‌ها رجوع کنند.

شرکت اندیشه هوشمند رایان پارسی هم که به طور رسمی تفاهم‌نامه پرداخت‌یاری را با شاپرک امضا کرده، به عنوان یکی از اولین شرکت‌های پرداخت‌یار، آمادگی دارد بیش از پیش و در چارچوب نظارت بانک‌مرکزی و شاپرک نقش خود را در تسهیل و تسریع ارائه خدمات پرداخت‌ الکترونیک ایفا کند. برای اطلاع از محصولات و خدمات گسترده این شرکت به وب‌سایت آن مراجعه کنید.